Noter Onaylı Tercüme
Noter Onaylı Tercüme Nedir?
Tercümede önemli hususlardan biri de noter onaylı tercümedir. Noter onaylı tercüme, resmi kurumlar için yeminli tercümanlar aracılığıyla yapılan tercümelerde, tercüme yapıldıktan sonra kurumun isteği üzerine noter tarafından tasdik edilmesine denir. Bazı resmi kurumlar noter onaylı tercüme talep etmezken bazı kurumlar ise talep etmektedir. Yurtdışındaki kurumlar ise çoğunlukla noter onaylı tercüme talep etmektedir. Fakat böyle bir durumda tercümenin geçerli olabilmesi için Dışişleri Bakanlığının, apostil veya konsolosluk onayı gerekmektedir. Noter onaylı tercümede, tercümanın noterde yemin zaptının olması gerekir. En sık noter onaylı tercümesi yaptırılan evraklar ise diploma, pasaport, vekaletname, kimlik, ehliyet, dava dilekçeleri, transkript, ikametgah ve diğer kişisel belgelerin tercümesi gibi birçok evraka noter onayı yaptırılabilmektedir. Kurumunuz sizden bu evrakların noter onaylı olmasını istediği taktirde noter onaylı olması için İngilizce Yeminli Tercüme’ye başvurmanız yeterlidir. Büromuz tarafından noter onaylı tercüme işlemi birçok dilde yapılmaktadır.
Yeminli Tercüme ile Noter Onaylı Tercüme Arasındaki Fark
Yeminli tercüme, söz konusu çevirinin tercüme bürosu tarafından onaylanması yoluyla gerçekleşir. Yani noterden yemin zaptı almış bir tercümanın ve bu tercümanın bağlı olduğu tercüme bürosunun söz konusu çeviriyi onaylaması aracılığıyla gerçekleşmesidir. Noter onaylı tercüme ise söz konusu tercümenin noter tarafından onaylanması işlemidir. Bu durumda onay için notere ek olarak ödeme yapılması gerekmektedir. Bazı kurumların daha resmi bir statüdeki belgeyi talep ettikleri durumda notere başvurulmaktadır. Bunun sebebi ise evrakın resmi olduğunu kanıtlamak ve tercümanın noterde yemin tutanağı olup olmadığınız teyidi amacıyladır.
Noter Onaylı Tercümenin Aşamaları
Peki noter onaylı tercüme hangi aşamalardan geçmektedir? Öncelikle noter onayına gitmeden önce belgenin tercüme edilmesi gereklidir. Daha sonra bir takım düzenlemeler ve kaşelerin eklenmesi sonrasında tercüme, noterde yemin zaptı bulunan tercüman tarafından imzalanır ve akabinde noter onayına tabi tutulur.
Noter Onaylı Tercüme Fiyatları
En merak edilen konulardan birisi de tercümenin yapılmasından sonra noter onaylı tercüme fiyatlarıdır. Noterler tercüme onayı işlemi için sayfa başı ve yazı yoğunluğuna göre fiyat belirlemektedir. Ayrıca kağıt sayısının fazla olması durumunda fiyatlar da artmaktadır. Dolayısıyla noter onaylı tercüme işlemi için net bir fiyat belirlemek oldukça zordur. Aynı zamanda noter onaylı tercüme fiyatları her yıl değişmektedir ve hem il bazında hem de noterden notere değişiklik göstermektedir. Sonuç olarak düşük ücret ödemek istiyorsanız mümkünse sayfa sayısının azaltılmasını talep edebilirsiniz. Bunun yanı sıra birçok kişi tercüme fiyatları ile noter onay fiyatlarını birbirine karıştırmaktadır. Tercüme ücretleri tercümeyi yapan büroya ödenirken, onay ücreti ise ek olarak notere yapılmaktadır. Noter onaylı tercüme işlemi fiyat bilgisi için büromuzdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Noter onaylı tercüme işleminin uygun fiyatlara yapılmasını istiyorsanız büromuz ile iletişime geçmeniz sizin için oldukça yararlı olacaktır.